♫♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫: July 2011
♥ hye kowg.niy lhaa diary online aku . kowg bole check-ii n kalo sudi , bole follow memollow okehh ? if buruk sorry ehh , aku baru berjinak-ii dalam dunia blogger :) ♥

Monday, 18 July 2011

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal | iluvislam.com + discover the beauty of islam

17/July/2011


Setelah lengkOi n zaed balek Muar.....kteOwg pOn pusing2 lagikkkk ! kali neyh hnye aQ,bfKu n sweet cple Square n Hadri ! heee....kali neyhh kteOwg lpak pulakkkk tat Pulau Melaka...cm Square ckp...ta sngke Melaka ade pulau ! hhahahaa...aq yg da setahun lebeyhh duk cneyhh pOn tataO melaka neyhh ade pulau ! smpai je d pulau tuhh....Square n Hadri turun tgk sUnrise..! aQ n NASA ???ahhahaa......tdO lam kete....heeeee.....DD...awk tdO berdengkur taO ???aahahaha....sian awk !! hehehe.......penaddd ea??? tp sweet ! :-D sebb lepas awk sedar tuhhh terus awk dtg tat sy ! ahhahahaaha...NICE sanaddddddddddd.. :)
tepat jam 11 pagi....Square nek bas n balek ke kuantan semula....! ummmmmm....sedeyhh sebb ilang laa dak kecikk yg talkactive cm dye !huhu...........pastuhh Hadri pon da penadd...so...kteowg blek EP semula...:)
aQ blek uma n mandi....hampir setengah jam ambil masa tuk siap........tepat kul 12.15p.m aq n NASA terus kua p MC !hahahha bergadO jugakkkk sebb BAS N TEKSI !hahaa.....ade ke patOt dye na nek teksi ???taO ngah kaya tyme tuhh..heeee...smpai MC...kteowg amek bas lagikkk p MP~~! heee tiket tuhh kteOwg ta buang tp kteowg smpan sebagai KENANGAN !!atas tuhhh buktinye...heeee...DD...ngat ea jnji tuhh !huhuhu......:-D

sweet of 16 juLy 2011 :)


16 julai !!! ari yg aq rasa ckup bersejarah lam idOp aq...heee...owg yg aq syg dtg melaka...:)
heee....epy nyeeeee....1st date kami d MAHKOTA PARADE ! heeee...dye blnje tgk cte FLAT 3A !huhuhu...1st tyme duk COUPLE SEAT ! :P...pastuhh kteowg p karaoke bersama 2 kawan dye yg sporting sanadd ! ZAED N LENGKOI (ahahahah klon AZLAN THE TYPEWRITTER )!!!tp blOm sempat dgr dye nyanyi...dpt kol dr mmbe dye iaitu NURFATIN ROSLI a.k.a SQUARE ! n bfnye HADRI AIMAN ! ahahahaha ! lpas je kuar dr MP....terus nan konfiden nye aq suh dye ikodd jalan aq suh ! hahahaa....last2 sampai KLEBANG aq n dye sesat !heeee..tp sebab ikodd pale otak dye terus kami kua dri kesesatan ! :)
pastuhh kami terus bergerak ke MELAKA MALL !amek Square n Hadri ! upenyeeee...Square neyhh kcikkkkkkkkkkkkkkk sanadd ! cumillll gyle !! da laaa TALKACTIVE !nice seyhhh !sukeeeeeeeeeeeeeee owg yg gtuhh ! pastuuu kteowg seme bergerak semle ke MP amek lengkOi n Zaed ! yg da penadd mnggu aq n nasa ! hahahaa....pastuhh p JUSCO n mam McD tat ctuhh ! nice n sweet sanadd tgk gelagat mereka seme ! hehehe.....:D
pastuhh seme keletihan....balek jap...hhuhuh..then kua balek lam kul 10 lbeyhh...n destinasi kami ke KLEBANG !!! :)..tp masok je kete ! awk ckp awk na alek MUAR da pas p klebang ! terus sy sedeyhhh..... kejap nyeeeeeeeeeee...ummm....tp tape laaa na wt ape ag..ummm....
cmpai je d klebang....masa tuk aq duk nan dye..hnye KAMI !!msg2 cte kesah lmpao...>,<
tp DD,,,bersama awk mlm tuhhhh ta akn sy lpe...:)...n awk suh zaed bli durian tuhh laaa tyme sy ta akn lpe sebb awk da tunai an harapan sy nan mam durian ! thnx syg !!! ^_^
pastuhh kteowg mam tat kdai tepi tuhh....hangen jeeee..owg len pesan dulu.owg len pulakk yg dapat !ummmmm...pastuhh aq na suap dye ! dye segan !!  tuhh laa yg tambah hangen aq !!!@_@
smbil makan tuhh awk ckp nan fatin(Square ) yg awk tamo alek ag ! sy pon ta sggup kodd tp sy ta kesaaa..lepas makan kteowg gerak p DATARAN PAHLAWAN (DP)! lepak smbil melihat langit yg luas,,,,:D bak kata Zaed neyhh laa 1st tyme tdO berbumbungkan langit ! hahaaha sweet !pastuhhh kami balek ke Bukit Beruang semle...antar kawan2 Hadri kerana semenye da keletihan ! :))
pastuhh lengkoi n zaed pon da na gerak balek Muar ! :( sedeyhh sebb jap je dpt hangOut nan dOwg...T.T !!!

Tuesday, 12 July 2011

layannnnn ye.. :(


11 JuLy 2011---setia tggu awk ! -


awk ! sy tggu awk ! tggu n terus tggu awk !!!! ya !!!! awk mang ta leyhhh bersama sy 24 jam !! baekkkkkk ! if tuhhh awk na ! fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!! sy akn tunaikan !!!! dgr cneyhh AHMAD NASRUDDIN BIN DAHLAN  !!!sy ta akn beria2 daaaaa kejar n tggu awk !!! sy nekad awk !! kali neyhh ! sy akn diam je ! tgk ape awk wt !! dun worry ea !! nan cara neyhh awk ta akn rimas daaaa sebb ade awex cm sy ! yg owayz perhatikan awk ! n oways mcj awk 24 jam / 7 hari semggu !dun worry ! mulai arini ! awk akn bebas dr seme tuhhhhh ! coz jujur sy ckp !!!!! skunx sy hnye mmpu berserah !!!!!!dlm erti len !!!--------------->if ade jodoh ade laaaa n if tade.....tade laaaaaa ! sy da penadd tuk beria2 dalam hbungan kte !!!!!!! n sorry to say it !!! <------------------------------------------

Monday, 11 July 2011

menunggu d dalam kepastian !


ummmm sungguh sunyi mlm neyh ..! tanpa awk d cc ! asal ea ? tiap kali sedyhh n perlukan awk....awk tade...??? asal susah sanadd na ade tyme sy sedeyhhh !!! :(
awk bz ???????ummmm baeklaaaaa ! sy akn cbe lpekan awk wt mse neyhhh ! moge pasneyhhh awk akn ase cmne asenye mnggu !n terus menggu ! :' )

cumill an !! na sanadd pegang dye.........if dpt pon sukeeeeee.!! sugar glider ! u r my baby ! mmwaappphhhhss ..! love u more than others ! ahakssss ! :P

10/July/2011


arini aq sedeyhh ta terkata........aq sebak ble melihat tingkah laku mu yg begitu menyakitkan ...!  :'(
tetbe aty aq ingin melihat wall/profile mu sygggg ! saat tuhhhhh aty aq bagai d siat2......hanya tuhan yg taO betapa pilu melihat status mu yg " SINGLE " n tiada lagi nama ku ! apekahhhhh neyhhhh sume syg ?????mengapa aq !!!! lantas aq amek fOn kol n mcj ko berkali2 ! akhirnye ko ckp " jap...atas moto ! terus aq letak...........then aq terus mcj ckp.....thx wt aq gneyhhhh !!! ya allah dugaan ape lagikk yg ko turunkn pd hambaMU neyhh ya allah ! T_________T
mlm tuhhh ! terus ko kol aq n btaO aq yg tuhhh bukn ko yg tuka !!! abessssss sape syg ! tp aq percaya kata2 ko ! kerna syg aq pd ko mengatakan tuhhh bukn ko syg ! :(

akhirnye ko tuka kembali relationship kte kpd  "  MARRIED " !ummmmmmmm saat tuhhh aq merasakan ko ta penah maen2 dalam hubungan kte ! AHMAD NASRUDDIN BIN DAHLAN !! aq hnye CINTAKAN ko sahaje ! nobody else syg ! remember that wOrd ! ONLY U ~~~~~~~!

Monday, 4 July 2011

kekasih lama ilang n now muncul kembali ??n na taO cara2 hindar mereka ??ikuti neyhh !



Berpisah itu mudah tetapi melupakan adalah hal paling susah di lakukan. Bagaimana bisa melupakan jika banyak cerita romantis antara anda dan mantan pacar anda yang anda lalui bersama. Melupakan mantan pacar menjadi hal tersulit dibanding apapun.
Melupakan mantan pacar memang tidak semudah membalikkan telapak tangan. Seperti lirik lagu Elvy Sukaesih.. Mau makan teringat padamu, mau tidur teringat padamu, mau apapun teringat padamu..
Untuk anda yang sampai saat ini masih susah melupakan mantan pacar, beberapa tips di bawah ini mungkin bisa membantu anda.
9 Cara Melupakan Mantan Pacar/Kekasih
1. Jauhkan Ingatan Tentang Dia
Satukan semua benda atau pemberian dari mantan pacar anda ke satu tempat khusus dan simpan jauh-jauh di tempat yang anda susah melihatnya. Bisa anda simpan dalam satu kardus kemudian simpan di gudang, atau bisa juga anda berikan ke orang lain.
2. Jangan Mengingat Kebaikan Mantan
Bukan berarti anda bersikap egois, tetapi kadang perasaan bisa luluh hanya dengan mengingat kebaikan-kebaikan mantan kita. kalau ingin mengingat lebih baik ingat hal-hal apa yang membuat anda berdua berpisah. Keinginan untuk kembali ke mantan sangat kuat apalagi jika anda baru berpisah beberapa minggu. Lupakan semua kebaikannya.
3. Jangan membanding-bandingkan
Punya kekasih baru tapi masih sulit melupakan mantan kekasih? Jangan membanding-bandingkan. Semua orang punya kelebihan dan kekurangannya masing-masing.
4. Hiduplah Sekarang, Bukan Di Masa Lalu
Seperti benang layangan yang putus. Sekuat apapun anda berusaha menyambungnya, bekas sambungannya akan tetap kelihatan juga. Demikian juga dengan hubungan pacaran yang berpisah karena prinsip yang berbeda. Hiduplah di masa sekarang, masa lalu hanya kenangan dan biarkan cerita lalu anda jadi bagian dari sejarah hidup anda. Mungkin mantan pacar anda juga sedang memikirkan anda seperti anda sedang memikirkan dia, tetapi itu bukan alasan hubungan bisa kembali seperti dulu. Hiduplah! mengenang hanya untuk orang-orang tua saja.
5. Hindari nostalgia
Jangan tangisi apa yang bukan milikmu. Kegagalan sesungguhnya adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Berhentilah bernostalgia dan mengenang cerita lama anda. Tidak ada gunanya memasukkan hal-hal tidak penting ke dalam kepala. Hindari berkunjung ke tempat-tempat yang memungkinkan anda mengingat mantan pacar anda, hindari melihat benda-benda kenangan anda berdua. yang lalu biarkan berlalu, sudah saatnya anda menatap ke depan. Menjadi bahagia adalah hak anda.
6. Akuilah Bahwa Anda Terluka
Sekuat apapun orang jika sedang patah hati pasti hatinya jadi labil dan galau. Kita manusia adalah makhluk yang lemah dan juga tegar. Pertama-tema terimalah bahwa apa-apa yang kita alami memang sudah kodratnya begitu, dengan menerima kita menjadi pasrah dan menyerahkannya semua kepada Yang Maha Kuasa.
7. Lepaskanlah emosi negatif dari dalam diri
Menangislah, tidak perlu menahan tangisan. Kesedihan adalah energi negatif yang harus di keluarkan. Bisa dengan cara menangis atau berteriak. Yang paling bagus jika anda ke laut dan duduk diam menatap air laut. Air laut yang asin memiliki kemampuan menarik energi negatif dalam tubuh. Tidak usah berteriak, duduk diam di pinggir laut sudah bisa mengeluarkan energi negatif dan beban-beban anda.
8. Berkumpul dengan teman-teman 
Tertawa dan ngumpul bareng teman-teman bisa membantu anda melepaskan energi energi negatif dalam diri anda. Curhat dan konsultasi ke teman juga akan membantu anda berpikir jernih.
9. Tetap Berpikir Positif
Kata orang-orang tua, ketika satu pintu tertutup sembilan pintu lain akan terbuka untuk kita. Kita tidak melihatnya karena kita terlalu larut dalam kesedihan. Berpikir positiflah dan tetap berprasangka baik.
Demikian beberapa tips cara melupakan mantan pacar. Jangan lupa tetap berdoa kepada Tuhan dan belajar dari pengalaman. Tidak ada yang kebetulan di dunia ini. Apa-apa yang kita alami adalah pembelajaran untuk menghadapi hal-hal yang lebih penting di masa depan.   
                                         SEMOGA DAPAT MELUPAKAN MEREKA ! 

Sunday, 3 July 2011

4 / July / 2011 (II)


patot laaaaa aty aq ta seperti biasa............rupenye ikan kesygnku OBBI mati !!!!!!!!!!!!!!!sedeyhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !! owayz aq blek.....aq dpt tgk dye !!tp blek 6t aq hnye dpt tgk kmbarnye saje !! iaitu IBBO !!! ya allah !!!!!!!!!!!! sedehhhhhh sanadddd ! T__________t

4 / July / 2011


isnin yg membosankn ! ummmmm...awk ! hnye tggl bpe ary sje lg awk akn smbg blja ! wndu nye 6t sebb awk akn bz....ummmm ! tp awk jnji ea ???ta akn tgglkn sy ????? selalu mcj sy ?????selalu akn kol sy ???awk.... walao kte sebenarnye jaO an , tp sy ase awk dekat sanadd ! awk... IMYSMMMMMMMMMMMMMMMMM...! T_________________T
to u AHMAD NASRUDDIN ! only u in my heart !! no 1 can take u from me !! n i'll fight tO get ur lOve my syggss ! u'r mine n i'm YOURS !!! lOve u till the end of my life !!

jangan merayu or meratap pd yg ta sudi !


Jangan sesekali hadir dalam hidup seseorang kalau ia hanya akan menghancurkan perasaannya.

Jangan pernah menatap matanya jika semua yang kamu lakukan hanya kepalsuan belaka.

Perkara yang paling kejam adalah membiarkan seseorang jatuh cinta sedangkan kamu tidak mencintainya.


Suatu hari, seseorang yang sedang putus cinta menangis di taman. Datang  seorang ahli falsafah bertanya padanya, “Kenapa kamu menangis?”

Orang itu menjawab, “Aku sangat sedih, kenapa dia meninggalkanku”

Lalu ahli falsafah itu tertawa sambil berkata, “Kamu bodoh sekali!”

Lalu orang itu menjawab, “Kenapa berkata begitu? Aku sedang putus cinta dan sudah cukup menyedihkan, tak apalah kalau kamu tak mahu memujukku, tapi janganlah mentertawakanku."

“Bodoh, kamu tak perlu sedih, kerana yang seharusnya sedih adalah dia,” kata ahli falsafah.

“Kenapa dia yang bersedih, bukankah dia yang meninggalkanku?”

Kata orang itu, “Kamu hanya kehilangan orang yang TIDAK mencintaimu, tetapi dia kehilangan orang yang SANGAT mencintainya,” jawab ahli falsafah itu.

Jangan tertarik kepada seseorang kerana parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya, kerana kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Hanya senyum yang dapat membuat hari-harimu yang gelap menjadi cerah

DATING ??? bace neyh !


Kali ini saya ingin berkongsi serba sedikit mengenai pengetahuan, cara-cara dan tips nak keluar dating. Tips ini bukan saya seorang yang kongsi, tapi daripada beberapa orang rakan dan kenalan dan pernah menceritakan sedikit sebanyak mengenai  pengalaman mereka. Dalam tips ini, ada dua sahaja yang paling utama, iaitu yang mana patut dan yang mana tidak patut. Jom bersiap sedia !








Apa Yang Perlu Dan 

Tidak Perlu Dilakukan

Rancang Terlebih Dahulu
Yup! Inilah yang paling penting. Anda perlu merancang terlebih dahulu masa dan aktiviti yang ingin dilakukan apabila keluar dating nanti. Selain daripada itu, anda juga perlu lihat samada budget anda mencukupi atau tidak. Jika tidak, cuba buang mana-mana aktiviti yang tidak penting agar poket anda tidak tinggal habuk apabila balik ke rumah nanti.

Masa Itu Emas

Pakaian Jangan Terlalu Over
Semasa hendak keluar dating, hati-hati dengan pemilihan pakaian yang anda pakai. Adakah anda ingin pakai pakaian ala-ala hip hop, stylo mylo, funky, geek dan sebagainya? :mrgreen: Bagi saya, tidak perlu itu semua. Sudah cukup sekiranya kita memakai pakaian yang ringkas-ringkas dan nampak kemas. Pakaian yang dipakai itu tidak perlu terlalu over dan tidak terlalu selekeh. Anda perlu ingat, tujuan kita keluar adalah untuk pergi dating dan bukannya pergi ke event atau function yang mewah-mewah.

Teman Dia Ke Mana Saja
Tidak sah kalau keluar dating tanpa Si Dia tidak singgah masuk ke kedai baju, kedai kasut dan sebagainya. Kalau dia nak singgah tu, ikut sajalah ke mana dia nak pergi. Kalau anda tak larat nak temankan dia, duduk sajalah di mana-mana kerusi yang ada dalam kedai itu. Saya selalu gunakan tips ni semasa di kedai kasut. Tetapi pastikan juga anda melihat ke mana dia pergi. Mana la tau kot-kot dia akan memanggil anda untuk berikan pendapat tentang baju ke, kasut ke, atau barang-barang yang dia nak beli. Walaupun boleh dikatakan 90% daripadanya memang dia tidak akan beli tetapi, at least dia berasa gembira apabila anda dapat teman dan melayan permintaan dia dengan sebaiknya. :-) 

Berikan Pendapat Jika Ditanya
Dan lagi satu, apabila ditanya untuk berikan pendapat, cuba berikan pendapat anda dengan seikhlas yang mungkin. Saya kadang-kala ada juga mengada-ngada menterbalikkan pendapat saya. Saja nak bergurau-gurau la katakan. Apabila baju tu lawa, saya cakap tak lawa. Bila kasut tu tak sesuai, saya cakap sesuai. Gedik kan? :oops: Tetapi memang saya suka buat macam tu. Dan lepas tu kena pandai-pandailah pujuk balik bila dah nampak mulut dia semacam je muncungnya. :o 

Jangan Jadi Bisu
Semasa sedang berjalan-jalan tu, jangan biarkan suasana menjadi bisu. Cuba bangkitkan beberapa topik perbualan supaya Si Dia tidak berasa bosan apabila keluar dating dengan anda. Sebagai contoh yang mudah, cuba berikan pendapat anda tentang filem yang ditonton. Cuba gunakan apa-apa perkara yang menarik dalam filem tersebut ke dalam topik perbualan anda. Dengan itu, sedikit sebanyak dating anda tidaklah bosan dan sunyi sahaja. Tetapi perlu diingatkan, berhati-hati ketika memilih topik perbualan. Jika anda salah pilih topik, payah juga untuk menceriakan semula keadaan.

Mesra Ketawa

Buat Si Dia Ketawa
Part ini adalah part yang saya rasa sukar bagi sesetengah orang. Bagi kepada mereka yang ringan mulut, saya rasa mereka tidak akan mengalami masalah. Cara ini adalah bagus kerana bukan sahaja Si Dia akan berasa gembira malah ianya akan memberikan Si Dia kekuatan kerana andalah penyeri hidupnya apabila Si Dia berasa kesunyian atau pun keseorangan. :up:

Aktiviti Ketika Keluar Dating

Menonton Wayang
Tadi ada disebut pasal aktiviti. Dan ini merupakan salah satu aktiviti yang wajib apabila saya dan Mrs Teddy keluar dating. Setiap kali dating, saya akan beli dua tiket wayang untuk dua cerita filem yang berbeza. :cry: Bagi sesetengah orang, mereka akan berkata, "Kenapa la korang buang masa tengok wayang? Bosan la weh tengok wayang tu...". Well, bagi pendapat saya, dengan menonton wayang ini lah kita akan mempunyai masa yang panjang untuk bersama-sama dengan teman istimewa kita. Disamping itu, kita juga dapat berkongsi pendapat dan bercerita tentang cerita yang ditonton. Jadi, tidaklah berasa bosan sepanjang kita keluar dating nanti.

Makan Bersama
Ha, ini lagi satu perkara yang wajib dan mesti dan sesungguhnya aktiviti yang patut anda rancangkan ketika keluar dating. Tidak kisahlah samada pergi sarapan ke, makan tengahari ke, makan malam ke, tetapi aktiviti 
Makan Bersama
makan bersama ini perlu ada dalam perancangan aktiviti dating anda. Macam saya dan Mrs Teddy, setiap kali keluar je, mesti kami akan makan tengahari bersama-sama, minum petang bersama-sama dan akhir sekali, makan malam bersama-sama. Banyak betul kan kami makan? Hahaha... :P Memang banyak berbelanja kalau keluar dating ni. Itu sebabnya saya katakan di awal-awal tadi bahawa perancangan adalah penting.

Bermain Bowling
Kalau ada duit lebih, saya dan Mrs Teddy akan bermain bowling. Walaupun saya tidaklah sehebat mana, tetapi boleh la nak kalahkan Mrs Teddy tu. Kacang je kalau nak kalahkan Mrs Teddy. Hehehe... 8)Tetapi, saya pernah juga kalah dengan Mrs Teddy. Itu pun saya saja je bagi dia peluang menang. Kalau tak, mahu nya dia merayu-rayu minta handicap. Mana boleh...!!! (Padahal memang saya kalah pun sebenarnya...) :( 

Ambil Gambar Kenangan
Walaupun ianya tidak penting, tetapi kalau boleh ambillah gambar sebagai kenang-kenangan apabila keluar dating nanti. Bukannya apa, bagi saya setiap hari yang kita luangkan dan setiap masa yang kita berikan adalah berbeza dari dating-dating yang kita pernah dan akan lalui. Mungkin apabila kita melihat semula gambar-gambar tersebut, kita akan teringat kembali peristiwa lucu dan kelakar semasa mengambil gambar itu. Tidakkah ianya akan mengembalikan nostalgia pada diri anda suatu hari nanti? :wink: 

Hurm...jadi, itulah dia sedikit sebanyak tips dating yang dapat saya kongsikan dengan pembaca semua. Seperti yang saya katakan di awal-awal entri ini, sesetengah tips ini sesuai digunakan oleh anda sekalian. Tetapi terdapat juga sesetengah tips tidak beberapa sesuai digunakan pada keadaan-keadaan tertentu. Jadi, terpulanglah pada anda untuk lakukan apa yang patut.

hahahaah terkena !_!


Baca cerita nie sampai habis !!! Haha

Suatu hari, anak kepada Mayor bandar Uloin telah pulang ke bandar asalnya. Setelah beberapa hari anak itu, Rajak(bukan nama sebenar) telah dikhabarkan untuk menemui ayahnya dengan segera.Rajak adalah anak bongsu antara adik beradiknya. Ayahnya Putin(bukan nama sebenar) pun berkata, "anak nanti masa aku mati, kau jaga bandar ini elok-elok, jangan kasi mundur, kewangan mesti kukuh, rakan perniagaan mesti banyak, dan jaga pa yang patut". Rajak pun berkata dalam hati(tak sia2 aku balik, aku yang bongsu, aku jugak dapat control, haha). Rajak pun bertanya berapa ekar bandar ni ayah. Ayah pun menjawab," baru enam lot, kau urus lah pa yang patut yer nak". Bila ayah?(dengan tak sabarnya)" tunggu aku mati lah, kau nak sangat ker, Cnfirm?" kata ayahnya."confirm lah ayah" jawab Rajak. Ayahnya memberikan satu kertas yang ditulisnya sesuatu tadi kepada Rajak. "apa ni ayah?" tanya Rajak. Jawab Putin"nie akaun FB aku". Tanyanya lagi"wat pe ni". "Kau kata nak jaga bandar aku kan " tanya ayahnya. "confirm lah ayah, tapi apa guna account FB" tanya Rajak. Ayahnya menjawab"kan kau nak jaga bandar aku, kau LOG IN lah stiap hari, kau masuk lah Cityville, tu lah bandar aku, pa BENGAP betul kau nie.". Alah.. TERKENA aku..

Facebook - Cityville

hahaahhahahhaha!


Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampung disini. Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu. "Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu." sahut PakTam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu." Isteriku hanya mengangguk tanda setuju. Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi. Tanda sanak saudaraku telah pulang dan keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya untuk menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari- jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi, namun...

"Kringggggg...."

"Tik..tik..tik..tik..."

"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membuka lampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku. Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad berbunyi... Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim. Ikhlas dari : Pernas of 03/06, UUM.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah.Baru jer nak Intro, blum baca doa lagik..huhuhuhu.... dengki la diorang kat aku sebab dah kawin...

rahsia dahi wanita


dahi Jendol

Dahinya agak luas dan seolah-olah ‘benjol’ ke hadapan sedikit. Tapi jangan ingat,orang yang berdahi jendol ini tak cantik tau! Kalau kena gaya rambutnya, memang cantik. Jangan pula asyik mengikat rambut ke belakang. Dahlah dahi tu jendol. Tentu agak ‘buruk’ rupanya. Tapi itu tak penting. Yang penting, apa rahsia disebalik bentuk dahi itu? Sebenarnya si Jendol ni mempunyai keistimewaan tersendiri. Dahi jendol melambangkan bahawa si pemiliknya mempunyai kecergasan yang tinggi. Mereka juga rajin dan cekal dalam usaha mereka untuk mencapai apa yang dihajati dalam hidup. Sifat tanggungjawab mereka juga cukup jelas kerana tiap tanggungjawab yang diberikan pasti akan sangat. Selain itu,mereka juga pandai bergaul danmenempatkan diri mereka didalam apa situasi sekalipun. Tiap manusia ini kan ada kelemahannya. Bagi pemilik dahi sebegini,mereka dikatakan terlalu setia pada cinta hingga boleh membuatkan diri mereka sendiri yang merana. Sekali dia jatuh cinta, sukar untuk dia melepaskan ‘burung’ di dalam genggaman walaupun dia sedar pilihannya itu punya banyak kelemahan! Hai.. untunglah sesiapa yang menjadi kesayangan mereka ni. Tapi usahlah setia ‘membuta’ sangat. Nanti diri yang tewas dan berendam air mata! Setialah pada yang juga benar-benar setia pada kamu! Satu lagi kelemahan mereka ini, punya rasa percaya dan yakin pada diri yang sangat rendah. Sebabitulah mereka perlukan dorongan!

Dahi sempit

Sebahagian dahinya dipenuhi dengan anak-anak rambut yang banyak hingga membuatkan ruang dahinya kelihatan kecil saja. Sifat mereka ini, suka sangat berdikari dan tak suka bergantung pada orang lain. Bagi mereka, tak ‘mati’ kalau hidup sorang- sorang pun. Mereka juga tak mudah menyerah kalah dalam apa juga yang dilakukan. Nampak saja dahi sempit, tapi jiwa dan semangat tak ’sempit’! Kamu yang memiliki dahi ini tentunya bangga bila baca rahsia dahi sebegini. Dikatakan mereka yang berdahi sempit jarang mendapat kesukaran dalam urusan pembelajarannya. Sebaliknya, entah mengapa mereka agak sukar mencari pasangan/kekasih!

Dahi lebar

Wah! Saiz dahinya agak ‘lapang’ dan luas. Kadangkala mereka punya bentuk muka yang kecil tapi saiz dahi membuatkan wajah mereka agak ‘lebar’ di bahagian atasnya. Biasanya mereka ini lebih suka bersikap pendiam dan lebih suka membuat hal sendiri saja. Tapi ini bukan bermakna mereka ini tak suka berkawan. Sebenarnya mereka jarang suka memulakan bicara terlebih dahulu. Kalau ada yang mulakan, boleh saja! Selain itu mereka juga sangat pakar dalam soal ’simpan menyimpan’ ini. Jadi tak hairanlah kalau mereka ini mempunyai banyak wang simpanan! Bagus lah tu, sebagai jaminan masa depan.

Dahi bersegi

Ha! Si dahi bersegi ini rupanya kuat bekerja rupanya. Segala kerja yang dilakukan itu pasti akan dilakukan dengan tekun sekali. Mungkin sebab itu juga dia pasti lebih menonjol daripada teman-teman yang lain di sekolah/pejabat. Kelemahan diri mereka pula,mereka tidak mempunyai ramai teman memandangkan sikap mereka sendiri yang suka memilih teman. Hai..pilih bulu nampak? Mereka juga sukar menjalinkan kemesraan dengan orang lain kerana sikap mereka yang agak kaku memulakan perbualan.

Dahi berbentuk ‘M’ atau ‘hati’

Kuat imaginasi rupanya kamu ni yek! Pantang ada kelapangan asyik nak berangan saja. Sebab itu tak hairanlah kalau mereka ini suka menyendiri. Tapi itu tak bermakna mereka tak suka bergaul tapi mereka lebih ’serasi’ dengan orang-orang yang ’sekepala’ dengan mereka juga. Mereka juga dikatakan sangat beruntung dalam hidup. Ada saja ‘rezeki’ yang mereka dapat. Dah nasib badankan! Kelemahan mereka pula, tidak suka menjadi ketua kerana bagi mereka ia terlalu membebankan dan tidak mampu untuk dipikul. Selain itu,mereka juga’mulut tempayan’ dan sukar simpan rahsia! Jadi awas sebelum kamu ‘membuka’bicara di hadapan mereka. Kalau kamu hendak berita itu ’satu dunia tahu’,bolehlah kamu khabarkan pada mereka! Rahsia sudah bukan rahsia lagi!

Dahi dengan juntaian anak rambut

Rambutnya dibiarkan berjuntaian di dahinya. Mereka dikatakan seorang yang bijak serta sangat pemurah. Mereka juga suka memberikan pertolongan kepada teman - teman yang memerlukan hinggakan kadangkala mengenepikan kepentingan sendiri. Itu menyebabkan ramai yang menyayangi mereka.Kelemahan diri pula, mereka agak boros dalam soal berbelanja. Tak hairanlah,asyik ‘over budget’ saja! Mereka juga sukar bersikap tegas dan lembut hati. Itu menyebabkan mereka mudah dipengaruhi hingga dipergunakan oleh orang lain!

Copyright © 2012 Bebelan Keyboard CikMunBlogger powered by PurpleWorld | Full Designed by CikMunBlogger