1 paket spaghetti
500g daging cincang
1 tin tomato puri
6 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
1/2 biji capsicum (dipotong dadu)
3-4 biji cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
500g daging cincang
1 tin tomato puri
6 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
1/2 biji capsicum (dipotong dadu)
3-4 biji cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
- Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
- Masukkan tomato, lobak merah, capsicum dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
- Masukkan tomato puri, air dan susu. Kacau hingga sekata.
- Masukkan oregano/Italian herbs dan stok daging lembu (optional).
- Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
- Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
- Siap untuk dihidangkan.
- ------------------SELAMAT MENCUBA :))--------------------
No comments:
Post a Comment